SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu

SEO (arama motoru optimizasyonu), bir web sitesinin görünürlüğünü, özellikle Google, Bing ve Yandex gibi arama motorlarında artırmayı hedefleyen bir dizi süreçtir. Amacı, daha fazla organik trafiğe ulaşmaktır. SEO, kullanıcıların arama ihtiyaçlarını karşılamak için ilgili, yüksek kaliteli içerik oluşturmak ve en iyi kullanıcı deneyimini sağlamakla ilgilidir.

SEO çalışmaları hem site içinde hem de site dışında gerçekleşmektedir. Bu nedenle SEO “sayfa içi” ve “sayfa dışı” olarak kategorilere ayrılmaktadır.

SEO pratikte genellikle şunları içerir:

  • Anahtar kelime araştırması
  • Kaliteli içerik oluşturma ve optimize etme
  • Teknik optimizasyon
  • Bağlantı kurma (Backlink inşaası)

SEO Neden Önemlidir?

Her gün, Google kullanıcıları bilgi ve ürün aramak için milyarlarca arama yapar. Arama motorları web sitelerine trafik sağlayan en büyük kaynaklardan biridir.

Bu trafik kaynağının potansiyelini kullanabilmek için hedef anahtar kelimelerinizde üst sıralarda görünmeniz gerekiyor.

İlişki çok basit; ne kadar yüksek sıralarsanız, o kadar çok kişi sayfanızı ziyaret eder.

1 numaralı organik sonuç, 10. sıradaki bir sonuca göre 10 kat daha fazla tıklama alır.

Ve en üst üç organik sonuç, tüm tıklamaların %50’sinden fazlasını alır. Üçüncü sonuçtan sonrakiler çok daha az oranda ziyaretçi alır.

İşte burada SEO devreye girer.

Arama motoru optimizasyonu, sıralama pozisyonlarınızı iyileştirmede kilit bir rol oynar. Daha iyi sıralamalar, daha fazla trafiğe işaret eder. Daha fazla trafik ise yeni müşteriler ve daha fazla marka farkındalığı anlamına gelir.

Başka bir deyişle, SEO’yu ihmal etmek, en önemli trafik kanallarından birini ihmal etmek anlamına gelir, bu tüm potansiyel müşteriyi tamamen rakiplerinize bırakmak demektir.

SEO ve Reklam (PPC) Karşılaştırması

Çoğu arama motoru sonuçları sayfası (SERP), genellikle iki ana türde sonuç içerir:

Ücretli sonuçlar: Burada yer alabilmek için tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı ile ödeme yapmanız gerekmektedir.

Organik sonuçlar: Burada sıralamalarınızı SEO ile “kazanmanız” gerekmektedir.

Şunu sorabilirsiniz: Neden sadece reklam bölümünde görünmek için ödeme yapmıyoruz?

Cevap basit. Çoğu insan reklamları sadece görmezden gelir ve organik sonuçlara tıklar. Ayrıca sürekli reklam verebilmek, yüksek bütçeler gerektirir.

Evet, SEO daha fazla zaman, çaba ve sabır gerektirir, ama tamamen “ücretsiz” organik trafik için olmazsa olmazdır.

Ancak hedef anahtar kelimeleriniz için sıralama elde ettiğinizde, daha fazla insanla iletişim kurabilir ve ödeme yapmayı durdurduğunuzda kaybolmayan “pasif” trafiği oluşturabilirsiniz.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Herhangi bir arama motorunun nihai hedefi, kullanıcıların buldukları sonuçlarla mutlu olmalarını sağlamaktır.

Bu amaca ulaşmak için arama motorları, en iyi sayfaları bulmalı ve bunları en üst arama sonuçları olarak sunmalıdır.

Not: Google tek arama motoru değildir. Ancak şu ana kadar en popüler olanıdır. Bu yüzden genellikle arama motorları hakkında konuşurken Google’a atıfta bulunuyoruz. Ayrıca, SEO temelleri çoğu arama motoru için oldukça benzerdir.

Google, içeriği bulmak ve sıralamak için aşağıdaki aşamaları kullanır:

Gezinme: Google, web’i taramak ve yeni veya güncellenmiş sayfaları bulmak için “botlar” veya bilgisayar programları kullanır. Google’ın bir sayfayı bulabilmesi için sayfanın en az bir bağlantıya sahip olması gerekir.

İndeksleme: Sonra Google, her bir sayfayı analiz eder ve sayfanın ne hakkında olduğunu anlamaya çalışır. Ardından, bu bilgileri Google İndeksi adlı büyük bir web sayfası veritabanında depolayabilir.

Sonuçları sunma: Bir kullanıcı bir sorgu girdiğinde, Google, hem kalite hem de ilgi açısından en iyi sayfaları belirler ve bunları SERP’de sıralar.

Web sitesi sahibi olarak göreviniz, arama motorlarının tüm sayfalarınızı istediğiniz şekilde tarayarak indekslemelerine yardımcı olmaktır.

Sayfalarınızın tarama ve indeksleme yeteneğini sağlamak için, genellikle teknik SEO olarak adlandırılan bir dizi eylem ve en iyi uygulamayı kullanabilirsiniz.

Şimdi, Google’ın sayfaları nasıl bulup kategorize ettiğini anladığınıza göre, sıralamanın nasıl seçildiğine ve bu süreçte SEO’nun rolüne daha yakından bakma zamanı geldi.

SEO Nasıl Çalışır?

Google, sayfaları sıralamak için “algoritmalar” olarak bilinen oldukça karmaşık süreçleri kullanır.

Bu algoritmalar, belirli bir sayfanın nerede sıralanması gerektiğine karar vermek için birçok sıralama faktörünü dikkate alır.

Arama algoritmalarının nasıl çalıştığını bilmek zorunda değilsiniz. (Aslında, kimse bunu %100 kesinlikle bilmiyor.)

Ancak temel bilgileri bilmek, SEO’nun nasıl çalıştığını daha iyi anlamanıza ve sayfalarınızı Google’da sıralamak için ne gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

SEO’daki en önemli göreviniz, ilgili bir içerik sunmaktır.

Neden?

Çünkü Google’ın en önemli görevi, kullanıcılara ilgili sonuçları göstermektir.

İlgililik, sadece birisi “köpekler” araması yaptığında kediler değil, köpekleri göstermekle ilgili değildir.

Aynı zamanda kullanıcının arama niyetini karşılamakla ilgilidir, neden belirli bir arama sorgusunu kullandıkları.

Dört ana arama niyeti türü vardır:

  • Navigasyonel (örneğin, “netflix girişi”)
  • Bilgilendirici (örneğin, “netflix nedir”)
  • Ticari (örneğin, “netflix inceleme”)
  • İşlemeli (örneğin, “netflix premium”)

Eğer “en iyi köpek maması” araması yaparsanız, farklı köpek diyetleri hakkında makaleleri veya ev yapımı köpek maması tariflerini görmek istemezsiniz. İkisi de konuyla ilgili olabilir, ancak arama niyetinizi karşılamazlar.

Google, milyonlarca diğer kullanıcının davranışına dayanarak, eğer “en iyi köpek maması” araması yapıyorsanız muhtemelen köpek maması satın almak istiyorsunuz demektir.

Bu nedenle Google, ya ürün sayfalarını ya da en iyi köpek maması ürünlerinin incelemelerini sıralar (yani arama niyeti işlemeli veya ticari olabilir).

Peki, sayfanızın bir arama sorgusundaki niyeti nasıl karşıladığından emin olabilirsiniz?

Neyse ki, Google tüm zor işleri yapar. Tek yapmanız gereken arama sonuçlarına bakmak ve gördüklerinizi analiz etmektir.

İlgili içerik oluşturmak için düşünmeniz gereken şeyler:

Konuyla ilgili olma: Google’ın bir sayfanın konusunu belirleme yollarından biri, sayfadaki anahtar kelimelere bakmaktır. Sayfalarınızı anahtar kelimeler için optimize edin, ancak abartıya kaçmaktan kaçının. İçerik türü: Sayfanızın sorgu için doğru türde içerik sağladığından emin olun; bunu, anahtar kelime için hangi tür sonuçların sıralandığını inceleyerek yapabilirsiniz (örneğin, ana sayfalar, ürün sayfaları, bilgilendirici yazılar, incelemeler vb.). İçerik tazeliği: Bazı konu türleri, haber güncellemeleri veya ürün incelemeleri gibi, taze, sık güncellenen bilgi gerektirir. Eğer arama sorgusu zamana duyarlı ise, içeriğinizin de güncel kalmasını sağlamalısınız. Konum: Google, arayanın konumuna bağlı olarak farklı sonuçlar sunabilir. Bu durumdaysa, stratejinizi buna göre ayarlamanız gerekir (örneğin, yerel bir işletme işletiyorsanız, yerel SEO en iyi uygulamalarını takip edin).

× WhatsApp Destek